Pere Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső részén a Hernád bal partján elhelyezkedő kis község. Encstől délre. Vasútállomása nincs, de a településből rendszeres utóbusz közlekedés van a közeli Ináncs állomásra. A hozzá legközelebb fekvő város Encs, amelynek a községtől való távolsága közúton 9 km. A település Abaúj kér, Abaújalpár, Hernádbűd községekkel körjegyzőségben van. A település mai formájának kialakulásában a Hernád és áradásainak szerepe igen nagy volt.

Perén helyben 1 háziorvos rendel. A település óvodájában elhelyezhető gyermekek száma 45. Felügyeletükről és foglalkoztatásukról 2 óvónő gondoskodik. A helyi 2 tantermes általános iskolában csak alsó tagozatosok oktatása folyik, a tanulói létszám 32. A községben 3 pedagógus oktat. Idősek klubja még nincs Perén, de a jövőben esetleg számolni kell a felmerülő igények jelentkezésével.

Pere

A településen 5 km hosszú vízvezeték üzemel, a helyi lakásoknak mintegy 70 %-ába van bevezetve a víz. A burkolt utak aránya 90 %. Szennyvízcsatorna és gázhálózat kiépítésre került 5,2 km. hosszban, a rákötések folyamatosak. A községben a szervezett kommunális szilárd hulladékgyűjtés megoldott. A helyi kiskereskedelmi bolthálózatot Perén 2 élelmiszerbolt képviseli, a vendéglátóhelyek száma szintén 2, akik kereskedelemmel, illetve 10 szobában való elhelyezési lehetőséggel, étteremmel “Panziót” üzemeltetnek. A településen nincs jogi személyiségű gazdasági szervezet. A gazdálkodó egységeket a költségvetési szervezetként működő helyi önkormányzat és 4, szolgáltató jellegű tevékenységet folytató nonprofit szervezet jelenti.

Pere